Telefoon

06-53900136

Email

neda@ayurmitra.nl

Openingstijden

ma t/m vr: 13 - 18 | za: 10 - 17

Ayurveda


Ayurveda

Ayurveda is een Sanskriet- woord en is afgeleid van de twee woorden: ‘Ayur’ dat vertaald wordt met (lang)leven of vitaliteit en ‘veda’ dat komt van de stam ‘Ved’: weten, kennis of wetenschap.

De veda’s worden door Perzen en Hindoes als tijdloos beschouwd en dus niet toegeschreven aan een auteur. Ze bevatten de eeuwige waarheid over de ziel en de kosmos die verkregen is door de wijze zieners. Van vader op zoon werden eeuwenlang deze wijsheden mondeling overgedragen totdat deze uiteindelijk in het Sanskriet werden opgeschreven. Dit is het begin van de Vedische periode (1500-600 voor christus), de tijd die het zou duren om meer dag honderdduizend verzen op papier te zetten.

Het is belangrijk om de oorsprong van Ayurveda te begrijpen, willen we haar in het westen kunnen toepassen en integreren in onze snelle, veranderende manier van leven. Ayurveda komt voort uit Brahma, de schepper, de God van alles wat was, is, en ooit zal zijn. Brahma is het levensprincipe dat het universum doordringt en alle levende wezens met de rest van de schepping verbindt, maar dat ook alles hierin specifieke functie geeft.

Dit brengt ons bij de ayurvedische visie op gezondheid, namelijk dat alleen in gezondheid de mens zijn doel op aarde kan bereiken. Ayurveda is niet alleen een geneeskundig systeem, het is een levenswijze die gezondheid en welzijn wil bevorderen en het leven verlengen. Dit wordt bereikt door het lichamelijke, emotionele en spirituele balans te vinden, opdat uiteindelijk moksha bereikt kan worden: de ultieme bevrijding van ziekte en dood en van alle gehechtheid aan de aarde, zoals verlangens en verdriet.

Reguliere geneeskunde versus Ayurveda

Er is een groot aantal verschillen tussen de waarop de westerse of allopathische geneeskunde tegen ziekte en gezondheid aankijkt en hoe Ayurveda dat doet. De allopathie kijkt allereerst kijkt allereerst naar de symptomen die het fysieke lichaam van de patient laat zien.

De allopathie baseert zich voornamelijk op het lichaam van de patient, terwijl Ayurveda kijkt naar de mens als het geheel van lichaam, geest en ziel. Omdat ze met elkaar zijn verbonden, beinvloeden de lichamelijke, emotionele, mentale en spirituele niveaus elkaar ook voortdurend.

Ook zal Ayurveda het woord patient niet gebruiken want dit veronderstelt een zeker mate van afhankelijkheid van de arts. De Ayurvedische arts ziet zichzelf eerder als mentor of begeleider van zijn client. In het westen is de patient-artsverhouding toch vaak passiever en is de arts die de kennis en expertise in pacht heeft.

Tenslotte verwijzen de symptomen naar ziekte of ongemak, dus iets negatiefs dat zo snel mogelijk moet worden gereduceerd. Ayurveda gelooft in het zelfgenezende vermogen van ieder mens en zal iemand helpen zijn lichaam weer in de eigen kracht terugveren.

Voor een ayurvedisch behandelaar is ziekte een mogelijkheid tot groei en een bewustzijn-brengend proces. Dit proces is uniek en persoonlijk en vraagt ook om een

dienovereenkomstige benadering. De westerse geneeskunde, maar ook de westerse samenleving, is grotendeels ingesteld op het zo snel mogelijk te boven komen van ziekte, en wel door behandeling met (syntetische) medicijnen of chirurgie.

Volgens Ayurveda is gezondheid niet alleen de afwezigheid van ziekte, gezondheid is evenwicht van de grote klassieke werken over de Ayurvedische geneeskunde is onder andere het volgende over gezondheid te lezen: ‘De lengte van het leven, de gezondheid, immuniteit, de energie, stofwisseling, teint, uitstraling en de ademhaling zijn allemaal afhankelijk van de stofwisseling (agni). Men leidt een lang en gezond leven als dit spijsverteringsvuur goed functioneert. Men wordt ziek als het verstoord is en sterft als het gedoofd is. De juiste voeding voor het lichaam en weefsels enz. hangt af van een goed functionerend spijsverteringsvuur, want dit transformeert de levensloze moleculen van voedsel, water en lucht tot bewustzijn van de cel.

Vandaag de dag hebben de meeste een of meerdere fysieke klachten ongeacht onze leeftijd. Deze klachten ontstaan vaak door verkeerde voeding, stress, niet goed functioneren van onze spijsvertering, te hoge vata (lucht) in het lichaam, verzuring van het lichaam, te weinig beweging, verkeerde ademhaling en onverwerkte emoties.

Natuurgeneeswijze consult

  • Anamnese: gesprek over uw gezondheid, uw leef en eet-gewoonten, eventuele ziektegeschiedenis en medicijngebruik, Pols en tongdiagnose;
  • Aan de hand van de resultaten wordt voedings- en leefstijlsadvies geadviseerd;
  • Indien nodig opstellen van een behandelplan op maat.

Meer informatie

Maximaal 500 woorden.