Telefoon

06-53900136

Email

neda@ayurmitra.nl

Openingstijden

ma t/m vr: 13 - 18 | za: 10 - 17

Een van de planten die in Ayurveda wordt ingezet tegen luchtwegen ziekten en allergieën zoals hooikoorts en eczeem, is de Koningskaars of toorts. Latijnse naam: Verbascum Thapsus´

Koningskaars was vroeger een heilige plant. Met behulp hiervan kon men tovenarij afwenden. In de Middeleeuwen gaf men de plant de koninklijke naam om de waardigheid te onderschrijven. Maria is op schilderijen dikwijls afgebeeld met de koningskaars. Het zou een magische rol spelen in de genezing. Men hoefde slechts een zieke plek of lichaamdseel aan te raken met de koningskaars en te zeggen: Onze lieve Vrouwe gaat driemaal over het land. Zij draagt de hemelbrand in haar hand, en dan was men genezen. Hemelbrand was een andere naam voor koningskaars. ´Brand´ had in de Middeleeuwen de betekenis van iets hoogs (vandaar bijvoorbeeld de naam Brennerpas voor een hoog gelegen bergweg).

 

Een statige rechtopstaande plant met citroengele bloemen, soms als opvallende Einzelganger, soms in hele grote groepen tegelijk langs bermen, in de duinen, bij rivieren of elders. De bladeren zijn wollig of viltig en werden vroeger in de winter in de schoenen gelegd om de voeten warm te houden!

Het is een longkruid bij uitstek, het helpt bij hoest, astma, bronchitislongontsteking en naar ik gehoord heb zelfs bij longemfyseem. Koningskaars maakt het slijm los. De saponinen in de plant spelen daarbij een hoofdrol. De slijmstoffen zorgen voor een verzachtende werking op de slijmvliezen. Harpagoside is een fytonutriént wat zorg draagt voor de ontstekingswerende werking. Een bijzondere werking is dat het een anti-allergische werkzaamheid heeft. Ook is het een antibacteriële plant door een veelvoud aan flavonoïden in koningskaars die elkaar synergetisch ondersteunen. Verder kent de plant een ontkrampende werking.

Al deze werkingen bij elkaar maakt het een hoestdempend natuurmedicijn. Vanwege dit grote scala aan medicinale werkzaamheden kan koningskaars worden ingezet bij volgende indicaties:

  • Milde luchtwegenaandoeningen,
  • Acute en chronische bronchitis, luchtpijpontsteking (met hoest),
  • Hoest, droge hoest, prikkelhoest, pijnlijke hoest,
  • Harde hoest en kroepachtige hoest, kinkhoest,
  • Vastzittende slijmen,
  • Strottenhoofdontsteking, heesheid,
  • Keelpijn, amandelontsteking,
  • Hooikoorts,
  • Verkoudheden en grippale aandoeningen met aantasting luchtwegen,
  • Chronische bronchitis met astmatische factor,
  • Adjuvans bij astma.
  • keeltumoren , zwellingen en keelontstekingenzijn ook gebaat bij een aftreksel van de viltige bladeren van de plant en de wortels volgens Culpeper.
  • Bij pijnwerkt de thee pijnstillend.
  • De thee is ook goed tegen jicht:s morgens en s avonds een glas er van drinken.
  • Maak de theevan verpulverde viltige bladeren of van de bloemetjes van de plant en doe er dan een glas kokend water bij.
  • De wortel van de koningskaars is klaarblijkelijk een heel goed middel bij incontinentie bij een gezwollen prostaat.
  • Bij rugpijnen als je naar de bottenkraker moet om de zaken weer recht te zetten -hak wat wortel in stukjes en maak daar thee van!  (bron herbcraft.org)  Bij  Hernia en pijn in de ruggenwervel ook thee drinken van de wortel of van de bloemetjes: de koningskaars lijkt zelfs  op een rechte ruggengraat. Op genoemde site wordt vermeld dat het gebruik van de koningskaars bij hernia of dislocatie weinig bekend is, maar het is inderdaad ongelooflijk passend  voor Saturnus in Leeuw en voor hoe deze plant er uit ziet.

Eetbaarheid:

Als je een zwak hart hebt en treurig bent, dan moet je volgens Hildegard von Bingen koningskaars samen met je vlees of vis koken.  Koningskaars als kruidenthee kan ook als een antidepressivum werken.

Roken: in Ierland wordt er koningskaars aan de tabak toegevoegd om de schade die de tabak aan de longen aanbrengt te herstellen. Bij de indianen maakt koningskaars deel uit van het mengsel dat voor het roken van de vredespijp gebruikt wordt.

Drogen: de gedroogde plant ruikt lekkerder dan de verse (past weer bij Saturnus: het kruid moet eigenlijk droog zijn).  De bloemetjes bloeien maar 1 dag maar de plant bloeit de hele zomer door.

Zaaien: als je koningskaars in het wild ziet dan kun je de zaden het jaar daarop nog uit de zaaddoosjes van de  plant halen. Zaaien in juni, de plant groeit het jaar daarop pas.

KONINGSKAARS OLIE  MAKEN TEGEN OORPIJND

De bloemetjes kunnen ook goed werk doen, als ze op dezelfde manier behandeld worden als sint janskruid om johannesolie te maken: doe ze in een glazen potje, doe er olijfolie op en laat het een maand of 2 in de zon staan. Hoe meer bloemetjes, hoe sterker de olie wordt. Gebruik een klein glazen potje, zodat je het ook kunt vullen, want de bloemetjes zijn klein.  Zeef de olie voor je het gebruikt.  Je kunt de olie heel goed gebruiken bij aambeien maar ook bij oorpijn: 2 of 3 druppels op een wattenstaafje in het oor doen 2 of 3 keer per dag. Je hebt dan natuurlijk wat geduld (Saturnus) nodig, omdat het 2 maanden duurt voor de olie gebruiksklaar is, maar dan heb je het vast in huis voor als het eens nodig is:-)

Overige medicinale werkingen van koningskaars:

  • omdat koningskaars zweet uitdrijvend is wordt het ingezet bij grippale aandoeningen,
  • Daar het pijnstillend, kramp opheffend en rustgevend werkt wordt het ingezet bij hoofd-, zenuw-, aangezicht-, en reumatische pijn.
  • Vanwege de vocht- en urinezuurafdrijvende en bloedzuiverende werking wordt het gegeven bij artritis, jicht en verhoogd urinezuurgehalte.

Meer informatie

Zou je willen weten of de Koningskaars in jouw geval een goede remedie is? Plan dan een afspraak!

Recommended Articles