Telefoon

06-53900136

Email

neda@ayurmitra.nl

Openingstijden

ma t/m vr: 13 - 18 | za: 10 - 17

Voel je je niet fit, ben je vaak moe en steeds verkouden? last van allergieën? Buikvet of lukt het maar niet om af te vallen? Ben je vaak depressief? Heb je concentratieprobleem? Slaapstoornis? Dit kan te maken hebben met je darmflora die niet floreert.

70% van de weerstand wordt bepaald in de darmen

Meerdere keren per dag stoppen we stukjes buitenwereld in onze binnenwereld. Voor de darmen is het een pittige uitdaging om onderscheid te maken tussen wat wel en niet goed voor ons is. Aan de ene kant moeten ze zich verde­digen tegen indringers waar ons lichaam niet op zit te wachten, aan de andere kant hebben ze de taak om de goede voedingsstoffen op te nemen. Daarnaast presenteren de darmen bepaalde ziekteverwekkers expres aan het immuunsysteem, zodat het lichaam afweerstoffen kan aanmaken. De afweerstoffen worden teruggesluisd naar het darmstelsel en gaan als een soort coating om de ziekteverwekkers heen zitten. Fijn, want zo spoelen ze met de ontlasting mee naar buiten en kunnen ze ons niet ziek maken. De verhouding tussen goede en slechte bacteriën bepaalt onze weerstand. In onze darmen leven bacteriën, schimmels, virussen en parasieten. Al die micro-organismen samen noemen we de darmflora. Ongezond eten, stress, antibiotic, medicijnen en alcohol zorgen voor een toename van slechte bacteriën in de darmflora. Het gevolg is een verminderde weerstand, vieruur-dipjes, overgewicht, obesitas, diabetes, vaker een loopneus en allerlei andere ‘vage’ klachten.

Slim en indrukwekkend

Het is indrukwekkend wat onze darmen allemaal kunnen. Ons voedsel word er verteerd en opgenomen. Er worden belangrijke keuzes gemaakt in de dunne darm: welke stoffen nemen we wel op en wat laten we niet toe en scheiden we weer uit. Onze darmen zijn dus heel slim. Emoties ervaren we als eerst in de darmen. Als we veel stress hebben kan zich dat in buikpijn uiten. Kinderen die voor het eerst naar school gaan kunnen pijn in hun buik krijgen van de spanning. Er gebeurt dan zoveel in hun hoofd, dat zich dat in de buik vertaalt als pijn. We kunnen ook teveel willen vasthouden, waardoor we constipatie krijgen. Of er is sprake van een te sterke controle of angst. Er bestaan tegenwoordig zelfs poeppoli’s, waar kinderen met een verstoorde ontlasting terecht komen. Vaak gunnen ze zich geen tijd om naar de wc te gaan. Ongezonde darmen kunnen ook depressies veroorzaken. Bij ontstekingen of allergieën worden chemische signalen vanuit de darmen naar de hersenen gestuurd. Dat heeft een aanzienlijk negatieve invloed op het hele organisme.

Antibiotica

Onze darmen vormen een wereld op zich, met bacteriën die elkaar in evenwicht houden. Als de baby geboren wordt, komen de eerste bacteriën mee tijdens de gang door het geboortekanaal. Baby’s die met een keizersnede geboren worden, missen dit voordeel. Als een kind in het eerste levensjaar antibiotica krijgt, wordt de groei van een gezonde darmflora verstoord. De eerste prille opbouw van een bacterieel leven gaat verloren als de antibiotica zijn werk doet. Als het darmslijmvlies erg gevoelig wordt kan er Coeliaki, een allergie voor gluten ontstaan. Deze gevoeligheid kan zich in sommige gevallen in ernstigere ziektes ontwikkelen zoals Colitis Ulcerosa of de ziekte van Crohn. Uiteindelijk kan een periode van ziek zijn en ontstekingen leiden tot darmkanker.

DARM EN BREIN

Jouw darmen geven onderdak aan zo’n tien tot honderd biljoen individuele bacteriën. Die darmbewoners spelen niet alleen een rol in je spijsvertering, maar hebben ook invloed op het functioneren van je brein. Hoe kan het dat die piepkleine bacteriën vanuit de darmen de hersenen beïnvloeden? En hoe groot is die invloed?

Heb jij vlinders in je buik, ben je misselijk van angst of ligt er van de zorgen een knoop in je maag? Het lijkt wel alsof de emoties in je hoofd verbonden zijn met je spijsverteringsstelsel. En dat is ook zo: je darmen en je brein staan met elkaar in verbinding en voeren een gesprek. Je hersenen sturen signalen naar je darmen, maar je darmen sturen ook signalen naar je hersenen.

De bacteriën die in je darmen leven doen mee aan deze conversatie. Via allerlei routes kunnen zij invloed hebben op je humeur, je gedachten en je gezondheid. Daarnaast lijken zij een rol te spelen bij een aantal ziektes, waaronder diabetes, depressie, autism, gedragsproblemen bij kinderen en Alzheimer. Daarom zijn onderzoekers uit allerlei verschillende velden – de psychologie, microbiologie, neurowetenschappen en maag-lever-darmgeneeskunde – geïnteresseerd geraakt in de dialoog tussen brein en darmbacteriën.

Darmproblemen veroorzaken vermoeidheid

Onderzoek suggereert dat chronische vermoeidheid te wijten is aan ontstekingen in de darm. Vele puzzelstukjes lijken nu een beeld te vormen.

Veel patiënten met chronische vermoeidheid hebben een verstoorde darmflora. Te veel slechte bacteriën woekeren dan in de darmen, terwijl goede bacteriën verdrongen worden. De darmflora en wat er zich in de darmen afspeelt heeft een belangrijke invloed op de immuniteit van het lichaam. Darmontstekingen en gedeeltelijk een immuniteitsprobleem, kunnen effect hebben op de hersenen en op andere organen. Een verstoorde darmflora is een oorzaak van darmontstekingen. Een van de manieren om het evenwicht in de darmflora te herstellen zijn probiotoca. Patiënten met chronische vermoeidheidsklachten hebben vaak baat bij suppletie van de juiste probiotica.

 

Darmtherapie bij Ayurmitra Praktijk

Onze praktijk is gespecialiseerd in maag-darmproblematiek. Door middel van een uitgebreid lab-onderzoek analyseren wij de darmflora en zoeken naar de oorzaak van de klachten. Aan de hand van de uitslag worden de darmen evt. gespoeld doormiddel van colonhydrotherapie en vervolgens worden Ayurvedische of orthomoleculaire voedingssupplementen ingezet om de darmflora te ondersteunen en te stabiliseren om zodoende het immuunsysteem te herstellen en andere klachten die door een dysbiose worden veroorzaakt verhelpen.

Bron: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-dialoog-tussen-je-darmbacterien-en-je-brein/

https://www.klassiekehomeopathie.nl/de-darmen-onze-tweede-hersenen/

Recommended Articles